نتایج تحقیقات جدید: روابط جنسی از میانه دهه پنجم زندگی لذتبخشتر میشود
پیری لزوما به معنای زوال تواناییها نیست. تحقیقات جدید نشان میدهند برخی جنبههای سلامت جسمی و روانی انسانها با گذر زمان بهبود مییابند و بهتر میشوند. برخلاف تصورات رایج، روابط جنسی نیز از میانه دهه پنجم زندگی لذتبخشتر میشود.
اگر چه پیری همواره با کاهش تواناییها و بدتر شدن وضعیت سلامت شناخته میشود، یافتههای علمی این تصور را به چالش میکشد. نشریه تایمز در گزارشی به برخی جنبههای زندگی انسان پرداخته است که برخلاف انتظار، با بالا رفتن سن بهبود مییابند.
کاهش اضطراب و استرس
بر اساس یافتههای بنیاد سلامت روان، سالمندان کمتر از جوانان دچار اضطراب میشوند. در حالی که ۲۸ درصد افراد ۱۶ تا ۲۹ ساله با اضطراب دست و پنجه نرم میکنند، این رقم در افراد بالای ۷۰ سال به کمترین میزان میرسد.
تحقیقی که سال ۲۰۲۳ در مجله «نوروایمِیج» منتشر شد، نشان داد دو ناحیه در مغز که مسئول پردازش احساسات هستند، در سالمندان کمتر فعال میشوند.
قدرت جسمانی بیشتر حتی پس از ۶۰ سالگی
برخلاف تصور رایج، محققان فنلاندی در تحقیقی که در مجله «فرانتیرز این فیزیولوژی» منتشر شد، نشان دادند افراد ۶۵ تا ۷۵ ساله که دو بار در هفته تمرینات قدرتی انجام دادند، پس از سه ماه به قدرت عضلانی قابل توجهی دست یافتند.
حتی کسانی که تنها یک بار در هفته تمرین کردند، پس از شش ماه نسبت عضله به چربی بهتر و کنترل قند خون و کلسترول بهبود یافته را نشان دادند.
کاهش سردردهای میگرنی در زنان
بر اساس گزارش موسسه ملی مراقبت و تعالی سلامت، میگرن در زنان دو تا سه برابر بیشتر از مردان رخ میدهد و اغلب در میانسالی به اوج میرسد، اما پس از ۶۰ سالگی کاهش مییابد.
دکتر دن بامگاردت، پزشک عمومی و مدرس دانشگاه بریستول توضیح داد: «میگرن میتواند با محرکهای خاصی ارتباط داشته باشد و تحت تاثیر سطح هورمونها، چرخه قاعدگی و یائسگی تشدید شود. اغلب پس از یائسگی، زمانی که سطح استروژن و پروژسترون کاهش یافته و تثبیت میشود، بیماران تغییر مثبتی در شدت و تکرار میگرن مشاهده میکنند.»
بهبود کیفیت روابط جنسی
برخلاف تصورات رایج، روابط جنسی از میانه دهه پنجم زندگی لذتبخشتر میشود.
۵۴ درصد مردان و ۳۱ درصد زنان بالای ۷۰ سال در انگلستان فعالیت جنسی دارند و یکسوم آنها دستکم دو بار در ماه، رابطه جنسی برقرار میکنند.
روانشناسان دانشگاه کالیفرنیا دریافتند زنان ۵۵ تا ۸۰ ساله حتی در صورت کاهش برانگیختگی جسمانی، رضایت بیشتری از ارگاسم گزارش میکنند.
عملکرد ذهن و بهبود حافظه
تحقیق منتشر شده در مجله «نیچر هیومن بیهیویر» روی ۷۰۲ شرکتکننده ۵۸ تا ۹۸ ساله نشان داد دو عملکرد کلیدی مغز مرتبط با تصمیمگیری و حافظه، میتواند با افزایش سن بهبود یابد.
یافتههای محققان مشخص کرد در حالی که حافظه اپیزودیک، یادآوری تجربیات گذشته، با افزایش سن کاهش مییابد، حافظه معنایی که شامل زبان، واژگان و اعداد است، تقریبا ثابت باقی میماند یا حتی تقویت میشود.
شادی و رضایت بیشتر از زندگی
پروفسور سوزان چارلز از دانشگاه کالیفرنیا در تحقیقی روی هزار نفر نشان داد سالمندان از زندگی خود راضیتر هستند. زندگی در سالمندی اغلب پایدارتر است و افراد کمتر نگران آینده و بیشتر متمرکز بر حال هستند.
تحقیق دیگری روی یک هزار و ۵۴۶ بزرگسال ۲۱ تا ۱۰۰ ساله حاکی از آن است که احساس رضایت، سلامت روان و شادی، از ۲۱ سالگی تا ۹۰ سالگی، پیوسته بهبود مییابد.
سایر مزایای افزایش سن
علاوه بر موارد یادشده، تحقیقات نشان میدهند عضلات افراد مسن درد و علائم بیوشیمیایی کمتری را تجربه میکنند.
سالمندان همچنین در مقابله با استرس عملکرد بهتری دارند و بدن آنها واکنش ملایمتری به فشارهای روانی نشان میدهد.
تحقیقات از نگرش مثبتتر سالمندان به ورزش و افزایش سطح فعالیت آنها در سالهای اخیر خبر میدهد.
در نهایت، آنچه از دیرباز گفته میشد امروز به صورت علمی ثابت شده است: افزایش سن با خردمندی همراه است و سالمندان در حل تعارضهای اجتماعی، از جوانان مهارت بیشتری دارند.